Submitted by: sdemir   Date: 2009-01-21 21:48
Trombosit Hastalıklarında Temel Tanısal Yaklaşım
Kürşat KAPTAN

Tam metin için tıklayınız


"Halen trombositlerin kalitatif ve kantitatif anormalliklerinin değerlendirilmesinde PY’nın direk olarak değerlendirilmesinin yerine konulabilecek bir yöntem yoktur. PY’nın trombosit sayısı, morfolojisi
ve küme varlığı ile beyaz küreler ve eritrositler yönünden dikkatli olarak incelenmesi gerekir. PY antikoagülan kullanılmamış kandan (parmak ucundan) taze olarak hazırlanmalıdır. PY’da normal fonksiyona sahip trombositler kümeler oluştururlar. Bu kümelenmelerin görülmemesi trombosit fonksiyon bozukluğunu düşündürmelidir. PY’da normalde 100’lük büyütmede her alanda yediden daha az trombosit görülmesi trombositopeni yönünden uyarıcı olmalıdır. Tam kan sayım cihazları veya PY ile trombositlerin boyutlarını değerlendirmek mümkündür. Tam kan sayımında ortalama trombosit hacmi (OTHMPV)trombosit boyutunun göstergesidir. Normal değerler 7-11 fl arasında değişir. Genç trombositlerin boyutları daha büyük iken, yaşlanmaları ile boyutlarında küçülme meydana gelmektedir.
PY’da büyük trombositlerin görülmesi bir yıkıma bağlı olarak kemik iliği yanıtının arttığını (trombosit yaşam döngüsünün hızlandığını) düşündürür.
Buna eğer eritrosit fragmantasyonu da eşlik ediyorsa, mikroanjiopatik hastalıklardan (DİK, HELLP sendromu, HUS veya TTP gibi) şüphelenilmelidir.
Trombositopenili bir hastada ileri derecede büyük trombositler Bernard-Soulier veya Alport sendromu gibi kalıtsal hastalıklarda görülebilir. Gerçek kalıtsal makrotrombositopenilerde genellikle trombositlerin hemen tümü büyüktür ve eritrosit boyutlarına ulaşabilirler.
PY’da trombositlerin boyutları yanında anormal trombosit granülleri ve nötrofil inklüzyonlarını da dikkat edilmelidir. Birçok kalıtsal trombositopenide nötrofilik inklüzyonlar da bulunur (May-Hegglin anomalisi, Alport sendromu, Sebastian sendromu, Fechtner sendromu, Epstein sendromu)."
Tagler: Hiç etiket yok

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış