Değerli Meslektaşlarım,
Sizleri 29 Kasım – 2 Aralık 2011 tarihleri arasında, yurdumuzun en verimli bölgesinde yer alan Adana’da, Adana Hilton Otel’de, yapacağımız XXIII. Ulusal Biyokimya Kongresi’ne katılmaya davet etmekten onur duymaktayız.
Kongre’nin açılış dersi İtalya’dan Prof. Dr. Mario Plebani tarafından verilecektir. Prof. Plebani, açılış dersinde “Tıbbi Laboratuvarın Dünü, Bugünü ve Yarını: Laboratuvarcıların Akibeti” konulu bir konuşma yapacak, ayrıca ertesi gün tıbbi laboratuvarların en önemli güncel sorunlarından olan “Laboratuvar Hataları ve Hasta Güvenliği” konusunda bir sunum daha yapacaktır. Bu konuyla ilgili olarak bir hukukçumuz tarafından bugün laboratuvarcılar için önemli bir sorun olan “Hukukçu Bakışıyla Laboratuvarcıların Sorumlulukları ve Hakları” konusuna yer verilmiştir. Kongrede ayrıca prostat ve meme kanseri ve kanser metastazları üzerine çok değerli araştırmaları bulunan, İngiltere’de “Imperial College”da çalışan, Prof. Dr. Mustafa Djamgoz de “Kanserde İyon Kanallarının Rolü: Yeni Gelişmeler” başlıklı bir konuşma yapacaktır.
Bu yılki Kongrenin ana teması “Biyomoleküllerin Yaşamdaki Önemi ve Klinik Kararda Laboratuvar” olarak belirlenmiştir. Kongrede, klinik biyokimya, temel biyokimya ve moleküler biyoloji alanındaki yeni teknik gelişmelerin yanı sıra klinik biyokimyanın vizyon ve misyonundaki gelişim ve değişimler ele alınacaktır. Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde, sağlık sorunlarının çözümünde, klinik tanıda, laboratuvarın bir paydaş olarak yerinin doğru belirlenmesi ve sağlıktaki global çözüm yaklaşımlarının, klinik laboratuvarın özel durumunu göz önüne alan yaklaşımların, gerekliliği ve önemi vurgulanacaktır. Ayrıca, klinik biyokimya alanında araştırmaların önemini öne çıkaran eğitim programlarının gerekliliği tartışılacaktır.
Bu kapsamda kongrede 9 panel yer almaktadır. Panellerden birinde her yıl olduğu gibi, Laboratuvar Yönetimi alanında Bilgi Teknolojilerindeki yeniliklerin tıbbi laboratuvar ortamına yansıması, hasta raporlarına katkı ve otomatik onay konuları ele alınacaktır. Diğer bir panelde ise Doku Mühendisliği alanındaki yenilikler ve Rejeneratif Tıp ele alınacaktır. Daha önce de yapmaya çalıştığımız gibi, klinisyenler ile laboratuvarcıları bir araya getiren 5 panel daha bulunmaktadır. Bu panellerden birinde Pediatrik Biyokimya kapsamında Yenidoğan Bilirubinemisi ve Sepsisi klinik ve laboratuvar yönüyle ele alınacak, ayrıca çok önemli bir konu olan Pediatrik Referans Değerler tartışılacaktır. Diğer önemli iki panel, laboratuvar bilgisinin çok yoğun kullanıldığı Endokrinoloji alanındadır. Bu panellerde ağırlıklı olarak Böbreküstü Bezi Hastalıkları ve Laboratuvarı ile Dinamik Endokrinolojik Testler yer alacak; diğerinde ise Diyabet ve Gebelik Diyabetinde Yeni Yaklaşımlar ile bugün önemli bir dönüm noktasında bulunan HbA1c konuları işlenecektir. Klinisyenlerle birlikte yapılan bir panel de “Solid Organ Transplantasyonu ve Tıbbi Laboratuvar” başlığını taşımakta olup organ nakli konusu klinik ve laboratuvar olarak ele alınacaktır. Ayrıca, “Biyokimyasal Hematoloji” panelinde ülkemizde önemli bir sorun olan Talasemiler ile birlikte biyokimyasal hematoloji kapsamında teknik yenilikler ve sorunlar tartışılacaktır. Bu konuyla ilgili olarak, Anadolu halkının tarihsel geçmişinin de göz önüne serileceği Hemoglobinopatiler ve Arkeogenetik başlıklı bir konferansa da yer verilmiştir. Gene her yıl olduğu gibi, kongre bilimsel programında Eğitim alanına da önemli bir yer veriyoruz. Bu kapsamda bilimsel makale yazımında sık karşılaşılan sorunlar, yayın kalitesi, istatistiğin rolü ve hakemlik süreci gibi konular ele alınacak, ayrıca eğitim alanında güncel web uygulamalarının yer aldığı interaktif bir toplantı yapılacaktır.
Kongrede çok değerli bilim insanı Prof. Dr. Ali Demirsoy, “Beyin ve Belleğin Evrimi” konulu ilginç bir sunum yapacak, ardından bu konuyla ilgili olarak Nörodejeneratif Hastalıklar ve Akut Beyin Hasarında Laboratuvar konuları işlenecektir. Kongrede diğer önemli bir panel ise Kanser Biyokimyası alanındadır. Bu panelde özellikle değerli bilim insanı Prof. Dr. Alp Can tarafından verilecek olan “Hücre Bölünmesi Mekaniğinin Görüntülenmesi” konusu dikkat çekicidir. Kongrede ayrıca konuk veya laboratuvarcı bilimcilerimizce çok sayıda bağımsız konferanslar verilecektir. Bunlar arasında Prof. Dr. Bülent Tıraş tarafından verilecek olan “Klinisyen Gözüyle Preeklampsi”, Prof. Dr. Ali Esat Karakaya tarafından verilecek olan “Tarımsal Biyoteknoloji Ürünlerinin Risk Analizi”, Prof. Dr. Ahmet Tarık Baykal tarafından verilecek olan “Torasik Aort Anevrizmalarının Proteomik Değerlendirmesi”, Prof. Dr. Zeki Topçu tarafından verilecek olan “DNA Topoizomeraz Enzimleri ve Klinik Önemi” konulu konuşmalar dikkat çekicidir. Kongrede ayrıca, analitik alanda güncel bir konu olan Yüksek Duyarlıklı Kardiak Troponinler, Akım Sitometrisi, LC-MS/MS-MRM tekniği, Multipleks Sistemlerle Analiz, Otomatik İmaj Analiz Sistemleri, Kan Sayımda Yeni Parametreler gibi analitik-teknik konulara yer verilmiştir.
Kongrede bilimsel program dışında iki güncel konuda interaktif özel toplantı düzenlenmiştir. Bunlardan birisinde IFCC tarafından desteklenen “Ulusal Referans Aralık Çalışması”, diğerinde gene IFCC tarafından standardizasyon amacıyla yönlendirilen “HbA1c Standardizasyonu” konusu paylaşılacaktır.
Kongre öncesinde “İnteraktif Laboratuvar Uygulamaları: Tarama, Tanı, Tedavi ve Risk Analizleri” ve “Laboratuvarcı Gözüyle PCR'ın Görünmeyen Yüzü” başlıklı iki çalıştay da yer almaktadır. Bir gün sürecek olan bu çalıştaylarda teorik bilginin yanı sıra uygulama ve problem çözümü uygulamaları yer alacaktır. Teknik nedenlerden dolayı bu çalıştaylara sınırlı sayıda katılımcı kabul edilebilecektir. Çalıştaya kabul, başvuru ve kayıt tarihi önceliğine göre olacaktır.
Ayrıca, genç meslektaşlarımızı özendirmek amacıyla sözlü sunumlar ve poster sunumları için önemli bir zaman dilimi ayrılmış olup, kurumlarından destek alamayan, belli sayıda meslektaşımıza, kayıt ya da konaklama desteği sağlanacaktır. Bu destek miktarını artırmak için çalışmalar sürdürülmektedir.
Genç katılımcılara, kısmi yol ve kalacak yer desteği sağlamak üzere TÜBİTAK’a başvuru yapılacaktır, lütfen şimdiden Türk Biyokimya Derneği’ne isimlerinizi bildiriniz. Kapanış sırasında, Bilimsel Komite tarafından seçilmiş onbir poster arasından, kura ile belirlenen bir katılımcıya, “dizüstü bilgisayar” diğer on katılımcıya ise “kitap” hediye edilecektir. Ayrıca, katılımcılar arasından, kura ile belirlenecek, beş meslektaşımız TBD 2012 yılı Kongresine katılım ücreti ödemeden katılabileceklerdir.
Türk Biyokimya Derneği'nin yayın organı olan ve daha önce Chemical Abstract, Directory of Open Access Journals, Index Copernicus ve Türk Tıp Dizini'nde indekslenen "Turkish Journal of Biochemistry-Türk Biyokimya Dergisi", “Science Citation Index Expanded” kapsamında “on-line” olarak yayınına devam etmektedir. Kongre özetleri Türk Biyokimya Dergisi’nin özel sayısı olarak basılacaktır.
Yeni bilimsel gelişmeleri paylaşacağımız bu Kongrede tüm meslektaşlarımızı aramızda görmeyi arzular, saygılar sunarım.
Prof. Dr. Nazmi Özer
Türk Biyokimya Derneği Başkanı
Comments: (0)
Henüz yorum yapılmamış