Formül:
1 poşette : Sodyum klorür 2.6 g
Trisodyum sitrat 2.9 g
Potasyum klorür 1.5 g
Glukoz, anhidr 13.5 g
KULLANILIŞI:
ORS bebeklerin ve çocukların ishallerinde vücuttan kaybolan su ve elektrolitlerin (tuzların), tekrar yerine konmasını sağlar. Bu nedenle ishalde hayat kurtarıcıdır.
İshalli çocuk bir günde en az kilosunun sayısında çay bardağı dolusu karışımı içmelidir. (5 kilo ise 5 bardak)
İshal başlar başlamaz bu karışımın verilmesi tedavide önem taşır.
İshalli bebeklere ve çocuklara içebildiği kadar bu karışımdan verilmelidir. Kolay içemeyen çocuklara 5-10 dakika aralıklarla kaşık kaşık verilebilir.
Karışım ayran ve meyva suları ile karıştırılarak verilebilir.
Bu karışımın verildiği sırada ishalli bebek/çocuk, uygun beslenmeye devam edilmelidir. Anne sütü alan bebeklerin anne sütü kesilmemelidir.
24 saat bu karışımdan verilmesine rağmen, hala vücuttan su kaybı belirtileri (ağızda dilde kuruluk, bıngıldak ve gözlerde çökme, cilt esnekliği ve idrar miktarında azalma) bulunuyorsa veya ateş, kusma devam ediyorsa, hemen hekime başvurmalıdır.
HAZIRLANIŞI:
Bir litre kaynatılıp soğutulmuş içme suyu içine 1 poşet konup, iyice karıştırılarak eritildikten sonra içirilir.
DİKKAT:
Poşetleri, kaynatılıp soğutulmuş suda eritiniz.
Karışımı serin bir yerde ya da buzdolabında ağzı kapalı kapta saklayınız.
Herhangi bir nedenle artan karışımı 24 saatten sonra kullanmayınız.
Poşetleri güneşsiz ve rutubetsiz yerde saklayınız, yırtılmamasına dikkat ediniz.
Beklenmeyen bir etki görüldüğü takdirde doktorunuza müracaat ediniz.
KONTRENDİKASYONLARI:
Ağır ve devamlı ishal ve ağır metabolik asidoz ve dehidratasyon (fontanel, göz altı, karın çökük çabuk ve derinden nefes alma, tissu-turgor ileri derecede bozulmuş, dalgınlık, huzursuzluk veya komataz hal ile emme refleksi çok zayıf veya yok ve vücut kilo kaybı vücut ağırlığının % 10’un üstünde) halinde önce intravenöz elektrolitik serumla durum düzeltildikten sonra idame tedavisi olarak GE-ORAL KANSUK verilmelidir. Ağır dehidratasyon ve asidoz acil tedaviyi gerektirdiğinden GE-ORAL KANSUK ‘la asit/baz dengesinin derhal düzeltilmesinin imkanı yoktur. İdame halinde ise vücut ağırlığı kg.na 24 saatte 180 ml elektrolit verilebilir.
Durdurulamayan kusma, ilcüs, barsak perporasyonu ve böbrek yetmezliğinde ağızdan bir şey verilemeyeceğinden oral elektrolitte verilmemelidir.
İlacın bileşiminde bulunan potasyum tuzları ağız yoluyla alındığında çok önemsiz bir toksisite gösterir. Bunun nedeni potasyumun idrarla derhal atılmasıdır. Potasyum bazı tuzlarla birlikte (örneğin potasyum klorür olarak) fazla miktarda ağız yoluyla alındığında genellikle kusmaya neden olur. Herhangi bir nedenden ötürü meydana gelen potasyum fazlalığında, ateşli kramplarda, akut dehydrasyonda, tedavi edilmemiş addison hastalığında, kas yorgunluğunda veya idrar azlığı, kanda azot artığı fazlalığı ile ortaya çıkan muhtelif böbrek yetmezliği durumlarında potasyum tuzları kontrendikedir.
Sodyum klorürün genel olarak toksik etkisi yok kabul edilmesine rağmen, bazen ciddi öldürücü veya zehirleyici etkiler yapabilir. Beslenme bölgesinde lokal tahrişler yapar ve üreme sisteminin de düzenini bozabilir.
Sodyum tuzlarının aşırı dozda kullanılması mide bulantısı, ishal ve kusma yapabilir. Sodyumun tutulması beyinde, akciğerlerde ve vücut yüzeyinde su tutulmasına neden olur.
Doz: Ağızdan günde 3-6 gr.'dır.
Sodyum sitrat vücutta doymuş bikarbonatla okside olur. Sodyum bikarbonata dönüşmüş haliyle idrardan atılır. Bu yüzden idrarın asitliği fazla olduğunda veya asidosiste kanın bikarbonat birikimini düzenlemek için kullanılabilir. Sodyum sitrat bazı durumlarda idrar söktürücü, terletici ve ekspektoran olarak da kullanılır.
Beklenmeyen etkileri: Tansiyon düşüklüğü, nabız atışlarında düzensizlik, sol karıncığın çalışmasında düzensizlik, potasyum eksikliğinin elektrokardiyografik olarak ortaya çıkması.
Aşırı dozda oral olarak alındığında alkalosis (alkali fazlalığı) meydana gelebilir. Sodyum sitratın alışılagelmiş dozu; sistemik alkalizer olarak kullanıldığında, her 2-4 saatte 1-2 gr. dır. Sistemik antasid (asit giderici) olarak günde 4 defa 1-4 gr. dır.
Tagler: Oral Rehidratasyon Sıvısı, Ors
Comments: (0)
Henüz yorum yapılmamış