Submitted by: sdemir   Date: 2009-06-17 11:06
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), genellikle yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen kamu personeli ile yurt dışında görevlendirilecek memurların ve diğer görevlilerin katıldığı Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nın (KPDS), TOEFL gibi yapılması amacıyla hazırladığı projenin onayı için Maliye Bakanlığına başvurdu.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dil sınavını artık, bütün dünyada uygulanan ve uluslararası geçerliliği bulunan “TOEFL” düzeninde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Bu amaçla hazırladıkları projeyi, bütçe boyutu da bulunduğu için Maliye Bakanlığına sunduklarını bildiren Yarımağan, 15-20 milyon TL'ye mal olacak projenin maliyetini kendi kaynaklarından karşılayacaklarını ifade etti. Yarımağan, “Birkaç yıl sürecek bir harcama olacağı için yatırım projesi açılması gerekiyor. Kural böyle olduğu için Maliye Bakanlığının onayından geçmesi lazım” dedi.

“YABANCILARDAN DİL BİLİM HİZMETİ ALINACAK”

Proje kapsamında yabancılardan “dil bilim” hizmeti alınacağını ifade eden Yarımağan, “Soruların hazırlanması, soru bankasının oluşturulması, soru türleri, sınıflandırma gibi konularda İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde yabancı kuruluşlardan hizmet alacağız. Ayrıca donanım var, makine teçhizat, bilgisayar ihtiyacı var. Onların maliyetleri de çıkarılıyor” diye konuştu.

Projenin 3 yıl süreli olduğunu belirten Yarımağan, onaylanması halinde 3 yıl içinde çalışmaların tamamlanacağını ve uygulamaya geçileceğini söyledi. Yarımağan, proje onaylanır onaylanmaz “dilbilim hizmet ihalesine” çıkacaklarını bildirdi.

KPDS'ye giren aday sayısı daha fazla olduğu için ilk aşamada proje kapsamında bu sınavın TOEFL gibi yapılmasını planladıklarını belirten Yarımağan, proje uygulamaya girdiğinde, Ankara, İstanbul ve İzmir'de bu amaçla hazırlanacak binalarda adayların sınava katılacaklarını ifade etti. Yarımağan, “Bu binalarda aynı anda yaklaşık bin kişiye sınav yapacak bir kapasite oluşturacağız” dedi.

Sınavın talebe göre haftada bir veya birkaç kez yapılabileceğini ifade eden Yarımağan, adayların belli günlerde yapılacak sınavlara TOEFL'da olduğu gibi istedikleri zaman ve ücret karşılığında girebilecekleri kaydetti.

KONUÞMA VE YAZMA BECERİLERİ DE ÖLÇÜLECEK

Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, proje uygulamaya girdiğinde, halen gramer ve “okuduğunu anlama” sorularının bulunduğu KPDS'de adayların konuşma ve yazma becerileri de ölçülecek. Sınav bilgisayarla gerçekleştirilecek ve adaylar kulaklıktan sesli olarak yöneltilen soruları da yanıtlayacaklar. Adaylar, bazı sorulara konuşarak yanıt verecekler ve belli konularda metin de yazmaları istenecek.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language), ana dili İngilizce olmayanların İngilizce'sini ölçmek amacıyla merkezi ABD'de bulunan Educational Testing Service tarafından dünyanın birçok ülkesinde düzenleniyor.

TOEFL sınavının sonuçları, İngilizce eğitim veren kolej ve üniversitelerde, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına giriş için kriter olarak kabul ediliyor. Uluslararası geçerliliği bulunan TOEFL sınavının sonuçlarını, birçok şirket ve kuruluş da kabul ediyor. Okuduğunu ve dinlediğini anlama, gramer ve yazma, konuşma becerilerini ölçen TOEFL sınavına girmek için adayların, bulundukları ülkeye göre belirlenen miktardaki sınav ücretini yatırması ve sınav için randevu alması gerekiyor. Adaylar, sınavı yapma yetkisi bulunan kuruluşlarda, internet tabanlı sistemle sınava giriyor. 
Tagler: Hiç etiket yok

Comments: (0)

Henüz yorum yapılmamış