What is renin inhibition? Mechanism of action
Dr. Timur Timurkaynak
Linki görmek için üye olunuz
Renin-anjiyotensin-aldosteron sistemininin (RAAS) anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE), anjiyotensin reseptör blokeri (ARB) ve aldosteron ile farklı basamaklardan bloke edilmesinden sonra ilk ve hız belirleyici basamaktan bloke eden yeni bir ilaç, ilk direkt renin inhibitörü aliskirenin de bu sisteme eklenmesi ile renin çok daha önemli ve güncel bir konu haline geldi. Bu derlemenin amacı da aslında oldukça eski olmasına rağmen, hayatımıza yeniden giriş yapan bu kavramların, yani renin inhibisyonu ve etki mekanizmasının daha yakından incelenmesidir. Renin inhibisyonunun klinik pratikteki anlamı, hedef organ hasarı, morbidite ve mortaliteye etkileri devam etmekte olan çalışmaların bu karmaşık sistemi aydınlatması sonrasında daha net anlaşılacaktır.
Renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin (RAAS) anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE), anjiyotensin reseptör blokeri (ARB) ve aldosteron ile farklı basamaklardan bloke edilmesinden sonra ilk ve hız belirleyici basamaktan bloke eden yeni bir ilaç, ilk direkt renin inhibitörü aliskirenin de bu sisteme eklenmesi ile renin çok daha önemli ve güncel bir konu haline geldi. Bununla birlikte biz hekimler için oldukça karmaşık olan renin sistemini daha yakından tanıma zorunluluğu doğdu. Bu yazının amacı da aslında oldukça eski olmasına rağmen, hayatımıza yeniden giriş yapan bu kavramların yani renin inhibisyonu ve etki mekanizmasının daha yakından incelenmesidir.
Renin inhibisyonunu, etki mekanizmasını ve etkilerini anlayabilmek için RAAS’ı iyi kavramak gerekir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda RAAS’ın çeşitli basamaklarda inhibisyonunun (ACE-İ, ARB, aldosteron) morbidite ve mortaliteyi azalttığı gösterildi. Bu aşamadan sonraki amaç artık bu inhibisyonun nasıl daha iyi ve etkin yapılabileceğini belirlemek haline geldi. RAAS’ı farklı bir bölgeden, sistemin ilk basamağından bloke eden direkt renin inhibitörlerinin (DRİ) tedavi seçenekleri arasına girmesiyle de bu inhibisyonun optimizasyonunun daha kolay hale geldiği düşünülmektedir.
Renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin kaskadı karaciğerden salgınan bir protein olan anjiyotensinojen ile başlar (Þekil 1). Böbreklerden salgılanan renin enzimi bu substratı anjiyotensin-I’e dönüştürür. A-I daha sonra ACE yolu ile A-II’ye çevrilirerek anjiyotensin-1 (AT1) reseptörlerine bağlanır. Bunun sonucunda vazokonstriksiyon yoluyla kan basıncı artar, renal tübüler ve glomerüler fonksiyon değişir, kalpte hipertrofi, fibrozis ve vazokonstriksiyon meydana gelir.[1,2]
Comments: (0)
Henüz yorum yapılmamış